În zilele noastre, cunoașterea unui număr cât mai mare de limbi străine reprezintă un mare avantaj. Una dintre limbile aflate la mare căutare în prezent, după limba engleză, este limba germană.
În cazul în care deja ai cunoștințe de limbă engleză, învățarea germanei devine mult mai simplă, dat fiind faptul că între aceste două limbi există asemănări ușor de identificat încă din primele ședințe.
Germana este cea mai răspândită limbă din Uniunea Europeană, este limba maternă a aproximativ 100 de milioane de persoane. Nu e limba oficială doar a Germaniei, ci şi a Austriei şi Liechtensteinului, ci și Elveţiei, Belgiei şi Luxemburg-ului. În februarie 2018, 15,4 milioane de persoane învăţau germana ca limbă străină.
Din perspectivă culturală, germana e considerată limbă „von Dichtern und Denkern” (scriitori şi gânditori), mulţumită lui Johann Wolfgang von Goethe, Kant, Marx, Humboldt şi Nietzsche. E o limbă ciudată şi totuşi poetică, având cuvinte de netradus în alte limbi, cum ar fi Schadenfreude, adică “fericirea rezultată din nenorocirea altcuiva”, precum şi substantive compuse în care cuvintele se combină pentru a forma vocabule noi, de exemplu Handschuhe, “mănuşi” în română, dar în traducere literală „pantofi pentru mâini”. Unul dintre cele mai lungi cuvinte nemţeşti are 39 de litere (Rechtsschutzversicherungsgesellschaften) şi înseamnă „companii de asigurări ce oferă protecţie legală”. Nu este interesant oare să vezi cum funcționează?
Cu toate că germana e destul de tehnică, din punctul de vedere al gramaticii şi al topicii, odată stăpânite elementele de bază, e o plăcere să o înveţi! Față de engleză, ce devine grea pe măsură ce o înveţi și descoperi tot timpul o mulţime de excepţii şi că lucrurile nu stau aşa cum ai crezut iniţial, la germană odată înţelese elementele de bază, odată însuşite gramatica şi structura limbii, se dovedeşte a fi foarte uşor de învăţat. Sigur, poate e descurajant să vezi cuvintele foarte lungi pe care le poți regăsi, dar dacă s-au înțeles princiile de creare a acestora, nu mai ai teamă de nimic. Aplici regula, și gata. Un mod foarte simpatic de predare pentru copii ar fi predarea vizuală prin care fiecare silabă are o altă culoare, astfel încât la cuvintele foarte lungi poţi să vezi câte silabe sunt şi cum se pronunţă.
E germana greu de învăţat? Comparaţia cu engleza este interesantă. Când începi să înveţi engleza, e destul de uşor, prinzi cuvinte şi începi să vorbeşti cu oameni, e drăguţ. Când te apuci de germană este uimitor câte reguli de gramatică stricte sunt, altfel decât în limbile latine, dar odată aplícate, acestea un suferă modificări. Deci, regulile nu vor face decât să îți ușureze drumul spre învățarea și conversarea fluentă.
De ce să mai învăţăm germana? Mulţi spun că germana e bună pentru afaceri şi este adevărat, căci această limbă e utilizată mult în lumea afacerilor: Germania şi Austria ocupă locurile 2 şi 3 în topul investitorilor străini în România, iar în contextul Brexitului unele companii spun că s-ar putea muta la Frankfurt, deci ar fi bine să avem ceva cunoştinţe de germană pentru a putea comunica în aceste împrejurări.
Pe de altă parte, germana este foarte variată! Putem vorbi de mai multe tipuri de limbă germană: germana din Germania, germana din Austria, germana elveţiană şi germana din Liechtenstein. Limba germană generală este numită şi DACHL (prescurtare de la D – A – CH – L – precurtările țărilor în care este limbă oficială). Partea interesantă e că, la fel ca în cazul englezei, fiecare regiune are accentul său şi propriul fel de a vorbi.
Indiferent de planurile tale de viitor, cunoașterea limbii germane vă deschide perspective nemărginite. Învățarea limbii germane presupune însușirea anumitor abilități, prin care îți poți spori calitatea vieții personale și dar mai cu seamnă profesionale.